Tunku Abdul Rahman-Bapa Kemerdekaan


Nama Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj bukanlah nama asing bagi negaramasyarakat kita, lebih-lebih lagi dalam sejarah lipatan politik tanah air. Beliau yangmempunyai darah keturunan raja merupakan seorang Ketua Menteri Persekutuan TanahMelayu pada zaman beliau di samping memegang jawatan sebagai Perdana MenteriMalaysia yang pertama. Kepimpinan beliau amat terserlah sama ada dalam bidang politikiaitu sebagai Yang Dipertua Agong UMNO atau sebagai seorang pemimpin negara yangberwibawa dan berkebolehan dalam mentadbir negara dan rakyatnya.

Peranan TunkuAbdul Rahman Putra Al-Haj dalam usaha mencapai kemerdekaan negara amat penting.Sebagai seorang pemerintah, beliau bertanggungjawab dalam mendapatkan kemerdekaanTanah Melayu daripada pihak penjajah pada tahun 1957. Beliau turut memainkan perananpenting dalam membentuk Persekutuan Malaysia pada tahun 1963.

Tunku dikatakan telah berjaya membawa negara kita ke ambang kemerdekaan.Kebolehan serta kebijaksanan yang beliau miliki membolehkan negara kita mendapatkemerdekaan hanya melalui perundingan tanpa menumpahkan setitis darahpunsebagaimana yang yang berlaku di negara-negara jiran. kewibawaan Tunku yang berjayamenyatukan penduduk negara ini yang terdiri daripada tiga kaum yang utama iaitu Melayu, Cina dan India. 

Penyatuan ketiga-tiga kaum tersebut di bawah pimpinan Tunkutelah memberi keyakinan kepada pihak penjajah British untuk memberi kemerdekaankepada Persekutuan Tanah Melayu pada 31 Ogas 1957. Kejayaan beliau mendapatkankemerdekaan untuk negara telah mengangkat nama beliau sebagai seorang pemimpinyang unggul dan tersohor. 

Atas kejayaan beliau mendapatkan kemerdekaan TanahMelayu telah mengangkat nama beliau sehingga digelar sebagai “Bapa Kemerdekaan danBapa Malaysia”. Inilah imej Tunku Abdul Rahman yang telah dikenali umum dalamkalangan rakyat Malaysia.

Berikut kami sediakan video tentang detik-detik kemerdekaan negara Malaysia.
Terima Kasih kerana sudi membaca